Super 2019: Highlights

⚡Super⚡ vă mulțumește pentru încă o ediție de neuitat!

 

Super nu a început pe 12 Iunie, cum încă nici nu s-a terminat.

Super e într-o constantă evoluție și își dorește să adune de la an la an tot mai mulți tineri pasionați de cinematografie și arte conexe, să ofere un spațiu sigur tinerilor ce emerg în lumea filmului și să creeze o rețea de artiști ai viitorului. Sperăm că ați dansant până nu v-au mai ținut picioarele🎉, că ați legat prietenii de o viață✨, că ați simțit intens fiecare moment de pe ecranul cel mare 🎞️ și că ne vom revedea și la anul!

 

✨Super 2019 în ansamblu✨

🎇Am început anul cu proiectul „Super Ambasadori” prin care reprezentanții Super au organizat retrospective și ateliere în 18 orașe din România și Republica Moldova.🎇

📖Au urmat atelierele Super-workshop-uri de poezie (unde anul acesta am primit peste 100 de înscrieri), de film, de creative writing și de fotografie; am publicat fotografiile realizate la workshop-ul foto în albumul “Ce nu vă place”, iar poeziile au fost publicate în antologia de poezie “Mă văd din exterior”, lansată în mai la Bookfest, la standul British Council.📖

🎈Suntem foarte fericiți cu noua variantă Super Warm-up, o serie de evenimente multidisciplinare în pregătirea festivalului- un spectacol de teatru al trupei Brainstorming, un concert cu cinci trupe și artiști adolescenți la Macaz și lansarea antologiei de poezie.🎈

🥁 Am pus la cale și câteva retrospective în București, printre care retrospectiva organizată la Cinehub Tonitza, retrospectiva organizată la Cinemaiubit și cea de la Teenfest, la teatrul Excelsior.🥁

💫Proiectul Super Pitch, prin care finanțăm proiecte cinematografice ale adolescenților, a ajuns la a treia ediție, și Supercapitol, proiect cu ocazia căruia încurajăm tinerii să ne trimită videopoeme, organizat în colaborare cu Subcapitol, a ajuns la a doua ediție.💫

 

  Theodor, alături de Toto Horvath și Andrei Martalog au plecat acasă anul acesta cu Marele Premiu Super pentru Competiția Națională, așa că l-am întrebat ce a însemnat experiența Super-ului pentru el:

” Experiențele Super mereu au fost, pentru mine, unice, în felul lor.

Este fascinant cum o mână de oameni, de vârsta mea, pot organiza un eveniment internațional, în care adolescenți din toată lumea trăiesc cu emoție în atmosfera asta cool. Mărturisesc că aceasta atmosferă de la Super a îndemnat organizarea evenimentelor de la Cinehub Tonitza către publicul larg, creându-se astfel o comunitate mai mare decât ne-o imaginasem noi.

Îndemn toți adolescenții care fac film să aibă curajul să își trimită filmul la Super. Nici nu știți ce vă așteaptă! ”

🎈Dacă dorești să împărtășești ce a însemnat Super pentru tine cu noi, scrie-ne/trimite-ne pozele tale de la festival sau de la workshop-uri/povestește-ne/exprimă-te în orice alt mod AICI, până la sfărșitul săptămânii (14/7/2019), iar ceea ce ne trimiți va apărea pe blogul Super!🎈

Dacă la fel ca și noi nu poți trece încă peste dorul post-Super, găsești mai jos o galerie cu momente de la fiecare eveniment!

12 Iunie la Centrul Ceh – Supercapitol: Serbarea. Liceeni și studenții ne-au trimis video-poeme, filme care îmbină poezia și filmul. Proiectul e organizat împreună cu prietenii noștri de la SUBCAPITOL. (click pe imagine pentru albumul întreg)

Pe 13 iunie, la Plant Village, ne-am întâlnit să admirăm vernisajul de artă făcută de adolescenți cu tematica ”Eastern Europe”. (click pe imagine pentru albumul întreg)

14 Iunie, prima zi de Proiecții Super cu Calupul Internașional 1 si Calupul Național! (click pe imagine pentru albumul întreg)

Pe 15 Iunie a avut loc Masterclass-ul cu Guillaume Massart iar cea de-a doua zi de proiecții a continuat cu a doilea Calup internațional si scurt-metrajele realizate în cadrul Festival Friends (filme realizate în proiecte prietene cu festivalul). (click pe imagine pentru albumul întreg)

Cam așa a fost duminică în cadrul proiecțiilor Incidental Politics și a Galei de închidere. Și așa se sfârșește și cea de-a 7-a ediție Super. See you next year! (click pe imagine pentru albumul complet)

 

Foto: Toto Horvath

Marele premiu Super pentru competiția națională
oferit de Bicicletele Pegas și British Council Romania:
Theodor Niculae, Toto Horvath, Andrei Martalog- Despre oameni și sunete

Marele premiu Super pentru competiția internațională/ the Super award for the international competition:
Arkhip Varfolomeev- The Dog’s Story

✨Mențiunile juriului pentru competiția națională: ✨
Daiana Maria Stănușoiu- Mecanicul este noul organic
Anca Radu- Paște Ploaia

Mențiunile juriului pentru competiția internaționalăJury’s special mentions for the international competition:
Saleh Kashefi- A Pair of Horns on a Female Homo Sapiens
Tommy Tahir- Randy

Premiul publicului pentru competiția națională
oferit de Student ConsultingRags & Riches și Fundatia Calea Victoriei:
Vladimir Gurgu Naum- Puști, Pistoale, Smardoială

Premiul Publicului pentru competiția internațională Public’s award for the international competition:
Hermanos- Timur Bootzin

Premiul special pentru un film cu tematică LGBT
oferit de MozaiQ/ special award for an LGBT-themed short:
Dominik György- V. LUST.

Premiul Supercapitol
Maria Miruna Solomon- Safari de Ștefan Manasia
Mențiunea Supercapitol: Cătălina Marinescu- Dezvoltare

Premiile Super Pitch✨ 
oferite de British Council Romania:
Vladimir Gurgu- 200 de euro
Tatiana Culcițchi – 100 de euro
Mențiune oferită de Super: Mira Rotaru.

Premiul workshop-ului de fotografie oferit de Centrul Ceh (Czech Centre Bucharest)Elena Vatamanu-Mărgineanu. 
Premiul de creativitate în cadrul workshop-ului de fotografie✨ 
Teodora Oana-Rotaru.

Premiile workshop-ului de creative writing✨ 
oferite de Asociația Culturală Gabriela Ionescu și Slavomir Popovici: echipa „Thriller” formată din: Andreea Gurzu, Raluca Mirea, Maria Uifelean, Sofia Ulubeanu și Andreea Tănase și echipa „Dragoste”, formată din Beatrice Dumitru, Alina Mihaela Simu, Tudor Andrei Brînză, Bogdana Knapik, Gabriela Porumb.

 

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii și Identității Naționale. Sponsori: Bosch, Aqua Carpatica. Parteneri: Institutul Francez, Institutul Cultural Român, British Council, Centrul Ceh, Pegas, Fundația Calea Victoriei, Macaz. Bar Teatru Coop., Arhiva Națională de Filme, Asociația Accept, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Asociația de dezvoltare a filmului românesc, Muzeul Național de Artă Contemporană, Festivalul Film mai aproape, Student Consulting, Asociația Vira. Mozaiq, Vira Films, Rags & Riches, Plant Village, Bucharest International Dance Film Festival, Ingenious Drama Festival.