Conflict în orice formă

Calupul Conflict în orice formă prezintă dilemele sau intrigile – fie ele interioare, ori și în relație cu alții – de care ne lovim la un moment dat în viață. Filmele propuse sunt versatile și pot fi percepute în moduri diferite de către public, ceea ce este altminteri o caracteristică specifică a conflictului, unde întotdeauna există două sau mai multe părți care se ciocnesc, fiecare având o viziune proprie asupra problemei date.

Intimacy reprezintă conflictul direct dintre două persoane aflate la sfârșitul relației lor, acestea încercând să își demonstreze unul altuia care este cel mai vinovat. Continuăm calupul cu Cold Turkey, film care se aseamănă destul de mult cu cel anterior. În acest film avem tot un conflict direct, dar există și niște momente de liniște care ajută la conturarea tensiunii dintre cei doi protagoniști. Filmul de animație Zadig/Clovek pornește de la citatul biblic „Dumnezeu a creat cerul și pământul” și ilustrează într-o manieră vizuală inedită lupta personajului cu acceptarea destinului său. În filmul I’m not like them, protagonistul este și el pus în fața unui conflict interior legat de identitatea sa, neștiind dacă să arate cine este cu adevărat sau să trăiască într-o minciună eternă. Penultimul film din acest calup, Heart’s coming into place are la bază un conflict ceva mai abstract. Aici avem inima și rațiunea care nu se înțeleg deloc și încearcă să ajungă la un punct comun pentru a putea trăi în armonie. Încheiem cu The Poisonous Bottle care ne propune o perspectivă ceva mai experimentală asupra conflictului dintre doi adolescenți.

Vă invităm să vizionați aceste șase filme și să le analizați și să le discutați împreună cu alte persoane. Trebuie să vă atenționăm totuși că acestea pot fi percepute în moduri destul de diferite și pot creea conflicte cu cei din jur 🙂

Intimacy – r. Masa Rudovic

Cold Turkey – r. Maria Mitulescu

Zadig/Človek – r. Andrea Pátková, Adam Čurko, Victoria Voržáčková

I’m not like them – r. Mika Nechyporenko

Heart’s coming into place – r. Ana Păscăluță

The poisonous bottle – r. David Iosef, Paula Benu