O viață în scurtmetraje

             Filmele sunt o modalitate de-a evada din realitate, de-a ne transpune în alte vremuri, de a ne documenta și, desigur, dea ne distra. Acestea pot surprinde diverse povești de viață, temele lor recurente fiind iubirea, prietenia ori descoperirea sinelui. Ele ni le pot prezenta într-un mod strict obiectiv sau ne pot pune în pielea personajelor, făcându-ne să simpatizăm cu ele. Tocmai de aceea, am alăturat filmele în acest calup ca într-un colaj ce redă o viață întreagă, scoțând în evidență momentele esențiale dintr-o existență umană. De la perioada copilăriei, în care totul este colorat și plin de viață, la dificultățileși încercarea de maturizare din adolescență, până la bătrânețe, când reflectăm asupra celor trăite.

            ,,Viața” noastră începe cu ,,Seed Cycle”, o animație colorată, cu un fir narativ simplu, ce amintește de fabulele citite în copilărie sau de poveștile lui Emil Gârleanu. Urmează o animație stop motion simpatică, ,,Matarsak”, a cărei protagonistă este o sperietoare de ciori de pe un câmp arid, unde nu a mai plouat de mult. Când într-o zi acest lucru se întâmplă în sfârșit, sperietoarea se bucură asemenea unui copil când descoperă un lucru nou și captivant.

 ,,Caligaru” abordează anxietatea socială unui adolescent care pleacă singur la un concert și se confruntă cu diferite situații neplăcute. ,,Half a Cent (or the total Destruction of the Uncertain) for a Glimpse of the Chaos on the Silver Screen” propune o abordare experimentală pentru a ilustra mintea cineastului într-un mod abstract și haotic. În continuare, ,,Home-like flavour” adresează greutățile unor tineri care se mută în capitală pentru a studia și care trebuie să se adapteze, fiind singuri și fără părinți. „Mit me”, explorează frica și confuzia adolescentului de a crește, de a lăsa în urmă inocența și beatitudinea copilăriei și de a îmbrăca haina adultului. Nu în ultimul rând, ,,A walk in the past” prezintă privirea de ansamblu a unei tinere asupra adolescenței ei, amintindu-și cu drag de aceasta.

  Ultimele două filme din calup ne îndreaptă atenția spre spre perioada bătrâneții: protagonista din ,,As Hecuba: Molly Thom” fiind o actriță în vârstă ce ne povestește pe scurt biografia ei, cu bune și rele, amintindu-ne că viața nu este mereu roz, în timp ce scurtmetrajul final reprezintă totodată sfârșitul ,,vieții” noastre – animația stop-motion ,,A Life Without Color”, despre o bătrânică care își reamintește cu ajutorul muzicii sentimentele trăite până acum.

Programul surprinde viața, cu bune și cu rele – câteodată mai colorată, câteodată mai searbădă, parcă în alb-negru, însă aceasta este complexitatea vieții umane și, mai ales, frumusețea ei.

Seed Cycle – r. Francesca Antounette Reyes

Matarsak – r. Kimia Nokani, Ghazal Jahandide, Manak Norozi

Caligaru – r. Ștefan Tudose, Albert Ghinea

Half a cent – r. Marco Barthofer

Home-like Flavour – r. Thea Lungu, Zinca Stan

Mit me – r. Maria Toma, Zlata Storozheva

A walk in the past – r. Alina Mustovici

As Hecuba: Molly Thom – r. Tilley Aga Thom

A life without color – r. Pau Bonet, Cristian Ruano