F-Sides Cineclub. Will it snow for Christmas?

de Ioana Bogdana

Will it snow for Christmas? spune povestea unei familii la o fermă din sudul Franței, într-un cadru aproape atemporal, surprins cu delicatețe, dar care nu romantizează viața izolată și peisajul culturilor, pe care mama și copiii muncesc ca niște sclavi, cu tatăl veghind și criticând.

Debutul lui Sandrine Veysset în regie este chiar o poveste personală, relatată inițial lui Leos Carax, regizoarea fiind în postura de șofer a acestuia. Evident că perspectiva intimă a lui Veysset este incredibil de valoroasă în acest context, portretul mamei fiind construit cu o atenție și răbdare  deosebite. Subiectivitatea realistă a filmului creează o familiaritate de home movie. Imaginea aproape documentaristică și naturalețea jocului actorilor scufundă spectatorul total în drama personajelor.

Mama, interpretată de Dominique Reymond, emană iubire și tandrețe, este disponibilă pentru familie și luptă să protejeze candoarea copiilor săi, constant. Este o mamă-model, care reușește cumva să le facă pe toate, pe câmp, în mediul casnic și în relațiile sale, în condiții extrem de incomode și precare: deși împarte șapte copii, ferma și o casă șubredă cu partenerul său, acesta are o altă familie, legitimă, care trăiește confortabil.

Regularitatea eforturilor mamei nu este însă niciodată întreruptă de o evadare. Abuzurile tatălui fac la fel de mult parte din rutina de zi cu zi, ca și celelalte munci ale familiei. Mama nu poate abandona totul pentru un nou început, iar momentele de grijă și generozitate între ea și copii amortizează orice fel de judecată ar putea avea spectactorul pentru aparenta ei lipsă de acțiune. Forța, de care ea dă dovadă în momente cruciale de tensiune, subliniază ideea că poți avea încredere în mamă că știe ce e cel mai bine pentru ea și copiii săi.

Viața de familie, deși ilustrată într-o ambianță ale cărei elemente nu sunt cele mai favorabile, pare inițial că este armonioasă. Totul se datorează însă mamei, care reprezintă un stâlp pentru tot ce o înconjoară. Odată cu revelarea caracterului tatălui, iluzia de familie fericită începe să se dizolve. Cu toate astea, până și personajul lui capătă destule nuanțe, astfel încât, chiar dacă nu atrage compasiune din partea spectatorului, se conturează puternic perspectiva mamei asupra lui. În ciuda abuzurilor, îi surprindem pe cei doi și în momente jucăușe și calde, care ilustrează perfect rapoartele contradictorii care generează confuzie și nesiguranță în acest tip de relații.

Trecerea prin anotimpuri și natura episodică a fiecărei secvențe, ne ghidează în direcția unei repetitivități a ciclului poveștii personajelor. În același timp, titlul marchează nevoia de o concluzie, de un răspuns la finalul ciclului anual. Răspunsul este afirmativ, însă simțim cum nu se rezolvă nimic, iar ciclul se va repeta din nou. E aproape fatal.

Un exemplu impecabil de cinema biografic, Will it snow for Christmas? dezvăluie o imagine vie și întortocheată a unei femei care trebuie să jongleze abil cu toate rolurile care îi sunt atribuite, cu sensibilitate, fără să fie sentimental. Un echilibru superb între sumbru și tandru.