SUPER x fotografie: Patricia Proksch

      Patricia e în clasa a11-a la Liceul de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza”, secţia grafică. Momentan, Patricia face echitaţie şi pasiunea ei principală e fotografia. În viitor, aceasta îsi doreşte să devină curator şi să îşi păstreze dragostea faţă de pictură.

 

1. Cum ai evoluat şi cum îţi perfecţionezi cunoştintele fotografice?

Prin nenumărate încercări. E mai mult despre “trial and error” decât despre orice altceva, în special la fotografia pe film, unde mi s-a întâmplat de foarte multe ori să îmi iasă bine mai puţin de 10 cadre din 36, uneori chiar niciunul. Evoluţia în orice domeniu necesită timp şi răbdare.  Aşa că e important să îţi alegi subiecte şi surse de lumină diverse, să testezi mai multe setări pe un singur cadru ca să vezi ce efecte poţi obţine. De altfel, e incredibil de important să ai încredere în propria viziune şi să nu te sfieşti când vine vorba de abordări “ieşite din comun” asupra unui subiect.

 

2. Ce părere ai despre concursurile de fotografie? Participi sau ai participat la rândul tău la astfel de concursuri?

Concursurile de fotografie mi se par, pe de o parte, avantajoase, pentru că ai ocazia să araţi felul în care ai ales tu să surprinzi un anumit subiect, iar, pe de altă parte, pot fi părtinitoare. Însă e un risc pe care merită să ţi-l asumi, ai  doar de câştigat dintr-o experientă ca asta.

Am participat la un singur concurs de fotografie, dar, pe lângă premiu, mi s-a părut mai valoros feedback-ul primit. Fotografia câştigătoare a fost aleasă subiectiv, iar faptul că au ales-o pe a mea m-a bucurat, dându-mi de înţeles că s-a rezonat cu ideea mea.

 

3. Cum ai hotărât să faci poze pe film?

Am descoperit fotografia pe film prin prisma unei prietene, care tocmai ce intrase şi ea în contact cu lumea asta. Mi s-a parut fascinantă ideea că nu vezi cum ţi-a ieşit poza, că tragi un cadru şi îl vezi peste două săptămâni. Cumva mi se pare că te ancorează în prezent, nu pierzi timpul încercând să scoţi poza perfectă, surprinzi ce te-a impresionat pe moment, iar apoi îţi vezi de viaţă.

 

4.Care crezi că sunt paşii necesari pe care trebuie să îi urmeze un fotograf aflat la început de drum, pentru a deveni un fotograf profesionist?

Nu ştiu ce înseamnă să fii un fotograf profesionist, nu îmi pot atribui cuvintele astea. Însă, la început de drum, cred cu tarie că trebuie să experimentezi cât mai mult şi să încerci cât mai multe abordări asupra aceluiaşi subiect. Să te joci cu lumina şi setările ca să îţi descoperi stilul şi cum vrei tu să surprinzi ce te înconjoară. Have fun with it.

 

 

5. Când te-ai apucat de fotografiat?

Întotdeauna mi-a plăcut să fac fotografii, dar am realizat că e ceva important pentru mine la sfârşitul lui 2018.

6. Ce îți place să fotografiezi ?

Am o atracţie inexplicabilă pentru lumina puternică şi cum conturează portretele şi formele din jur. Îmi place să le fac fotografii celor dragi mie şi  să îi surprind cât mai natural, dar, în afară de asta, nu mă pot exprima clar în sensul acesta. Fac poze la orice trezeşte o emoţie în mine, fie că iese bine sau nu.

7. Care e fotografia ta preferată? Din cele făcute de tine, bineînțeles. Care e povestea ei?

Una din preferatele mele e o fotografie făcută pe fugă în autobuz. E reflexia unei fete in geam, iar, în spate, se vede traficul din Victoriei. Par două imagini suprapuse, dar nu sunt. E printre preferatele  mele, pentru că poate fi interpretată în mai multe feluri, însă modul în care îmi place mie să o privesc e prin prisma teoriei oglinzii: ceea ce negi în tine se manifestă în jurul tău.

8. Cum alegi fotografiile reușite și cât durează să le procesezi?

Pentru mine, o fotografie “reuşită” poate să capete eticheta asta şi prin simplul fapt că mă simţeam bine când am tras cadrul respectiv. De regulă, dacă reuşesc să surprind subiectul în felul în care îl simţeam eu pe moment, o selectez. Dacă îmi aminteşte de starea de atunci, e şi mai bine.

Cât despre procesarea pozelor, pe cele pe film nu le editez, fie a ieşit din prima, fie deloc.

 

 

9. Ce simți atunci cand apeși pe ‘trăgaci’? Te gândești vreodată că ceea ce fotografiezi va arăta diferit odată ce developezi rola de film?

Satisfacţie pură. E mult prea frumos sentimentul.

Mă gândesc des la cât de diferit vor arăta fotografiile după developarea rolei de film, dar asta mi se pare cea mai bună parte în a trage poze pe film. De multe ori, pentru mine, e vorba mai mult despre momentul în care fac fotografia, decât despre ce surprind vizual. Cumva asta le face speciale pentru mine.

10. Ce sfaturi ai da  unei persoane care nu știe ce să aleagă între analog și digital?

Depinde în ce scop vrei să faci fotografii. Aparatele pe film sunt destul de restrictive în setări, aşa că trebuie luat şi aspectul ăsta în considerare. Pentru proiecte mai ample mi se pare mai avantajos unul digital, dar pentru aspectele frumoase pe care le vezi zi de zi recomand pe film. Se merită să le încerci pe amândouă totuşi.

 Instagramul Patriciei: @patriciaproksch