Super shorts: Volume

de Luisa Balaban

Volume (d. Mahalia Belo) este despre adevăr și toate fețele acestuia, ascunse de cele mai multe ori în amintiri, în conversații trecute și în lucruri pe care nu ai vrea să le auzi.

Georgina este o tânără extrovertită, un fel de Mean Girl salbăticită însă ținută în frâu de ai săi, care pare a avea tot ce își dorește. Odată cu dispariția acesteia, fațada de familie perfectă începe să ruginească, iar Sam,  care muncește frecvent pentru familia fetei, începe să pună cap la cap amintirile pe care a încercat să le șteargă din memeorie.

Sam este un tânăr cu deficiențe de auz, care s-a atașat irevocabil de Georgina, însă nu numai asta îl leagă de ea. Odată ce amintirile lui Sam se întorc, realizează că familia lui pare a fi mult mai implicată decât s-ar crede în cazul dispariției tinerei. Chiar și așa, e conștient că în fața lor nu poate spune nimic, și tot ce îi mai rămâne este gândul că poate totuși Georgina a fugit de acasă și acum se află undeva departe, poate pe o plajă, și nu ucisă de un joc sexual al tatălui său.

Departe de a fi a love&drama kind of deal, scurtmetrajul lucrează asupra ideei de adevăr și a influențelor pe care acesta le are asupra individului și cum distruge or menține intacte destine doar prin absența sa.

Scurtmertajul iese în evidență prin utilizarea precisă a cadrelor, portretizarea amplă a personajelor, stabilindu-le rolul încă din primele minute. Elementul special al filmului este reprezentat de modalitatea în care directorul se joacă cu „slăbiciunea” lui Sam, întregul scurtmetraj fiind prezentat din punct de vedere auditiv doar din perspectiva sa. Astfel privitorul poate înțelege mai bine implicarea protagonistului în cadrul acțiunii; putem auzi ce înseamna pentru el lumea din jur înainte și după dispariția Georginei.

Nominalizat la Sundance 2013, scurtmetrajul este engaging și te face să îți pui întrebări despre modul în care natura umană reacționează la traume și dacă adevărul e întodeauna soluția pentru acestea.