Super shorts: Oh What a wonderful feeling

de Sonia Lupșa

Nominalizat la TIFF, la categoria Best Canadian Short Film, și proiectat în cadrul Bucharest Short Film Festival 2017, în seara deschiderii.

François Jaros are deja o listă de realizări în cariera sa, cu premii pentru scurtmetrajele Life is a Bitch (2014) și Maurice (2015), iar în 2016 a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes ultimul său scurtmetraj, Oh What a wonderful feeling, o operă de artă întunecată de tip Lynchian.

Acțiunea se petrece într-un harem umbros de pe marginea drumului rural din Quebec, unde camionagiii opresc pentru a le fi satisfăcute plăcerile de către femeile din harem. Amanda, interpretată de Karelle Tremblay, este fata nouă de pe piață.

Noaptea ei ciudată o aduce în spatele gratiilor împreună cu John și se simte în siguranță sub lumina singuratică a unui stâlp iluminator. Imaginile cuprind o stare de amuzament, dar și de teamă, reușind să echilibreze totodată și absurdul – femeile din harem care semnează o felicitare de pensionare a uneia dintre colegele lor, sau bărbații care se iau la bătaie. Totul este ciudat, amenințător și seducător.

Filmul este văzut dintr-o perspectivă întunecată, iar cinematografia lui Oliver Gasso creează o atmosferă densă. Asemenea filmelor lui David Lynch, și în acest short coloana sonoră joacă un rol important, accentuând momentele intense.

Deși Karelle Tremblay are o prezență puternică pe ecran, aceasta întreține vulnerabilitatea și dorința Amandei de a explora locurile mai degrabă maligne. Jaros desfășoară acțiunea asemenea unui puzzle într-un spațiu de vis, unde personajele și fluxul de imagini se îmbină armonios.

Această dramă dă senzația că e desprinsă din realitate – Oh What a wonderful feeling plasează publicul într-o zonă de purgatoriu și lasă liber la interpretare.